Culture Helps - Együttműködési támogatások a kultúra általi integrációért [2023-07-12]

A Culture Helps egy, az Ukrajnát támogató felhívás, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa programja finanszíroz, és az ukrán Insha Osvita és a német zusa szervezetek hajtanak végre.
Az Együttműködési támogatások program forrásaira olyan kulturális szervezetek pályázatait várják, amelyek az ukrán menekültek, különös tekintettel a családok és gyerekek traumáinak feldolgozását és mentális egészségük támogatását segítik a kultúra eszközeivel, továbbá
elősegítik az új környezetbe való beilleszkedésüket a párbeszéd és a kölcsönös megértés előmozdítása révén. A javasolt tevékenységek formája lehet például műhelymunka, közös alkotási folyamat, oktatási projekt, művészetterápia. (Kreatív Európa Iroda)


Figyelem! Ezen az oldalon egy rövid, magyar nyelvű kivonatot olvashat az Culture Helps projekt Együttműködési támogatások programjáról. A hivatalos, angol nyelvű pályázati felhívás és a pályázáshoz szükséges dokumentumok az Európai Bizottság felületén találhatók.

Aktuális pályázati felhívás
Támogatható pályázók
Határidő és fontos dátumok
Költségvetés
Értékelési kritériumok
Tudnivalók a pályázás menetéről
További információ és dokumentumok

Aktuális pályázati felhívás

Az aktuális pályázati felhívás ITT érhető el.

Ugrás az oldal tetejére

Támogatható pályázók

Az alábbi pályázók jogosultak a támogatásra:
 • Ukrajnában vagy más, a Kreatív Európa programban résztvevő ország területén bejegyzett székhellyel rendelkező szervezetek,
 • nonprofit szervezetek,
 • állami vagy magánszervezetek, feltéve, hogy igazolni tudják:
  - a szervezet nem kereskedelmi státuszát
  - projektjavaslat nem termel nyereséget
 • A pályázók közül legalább az egyik szervezet tevékenységi körébe kell, hogy tartozzon az Ukrajnából kitelepítettek vagy menekültek (különös tekintettel a családokra és a gyermekekre) új élethelyzetekbe és közösségekbe való beilleszkedésének elősegítése a kultúra eszközeivel.

  Ugrás az oldal tetejére

  Határidő és fontos dátumok

 • A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. augusztus 3., 22:59 (CEST).
 • A kiválasztási folyamat eredményhirdetése: 2023. augusztus 28.
 • A felhívás keretében végzett tevékenységek megvalósításának határideje: 2024. március 31.
 • Jelentéstételi határidő: 2024. április 30.

  Ugrás az oldal tetejére

  Költségvetés

  A Culture Helps költségvetése a 266 666 euró. Ez a tervek szerint mintegy 10 projekt támogatására szolgál. Az összes támogatás 50%-át várhatóan Ukrajnában, 50%-át pedig más Kreatív Európa országokban folyósítják. A támogatás maximális összege két szervezet együttműködése esetén 25 000 euró, három szervezet együttműködése esetén legfeljebb 40 000 euró.

  Ugrás az oldal tetejére

  Értékelési kritériumok

 • A projekt relevanciája (25/68pont),
 • A partnerség minősége, a csapat kapacitása és kompetenciái (15 /68 pont),
 • A partnerség egyedisége/innovációja (5/68 pont),
 • Az együttműködési projektkoncepció és a költségvetés megvalósíthatósága (10/68 pont),
 • A projektidőszakon túli együttműködés perspektívája, hozzájárulás az ukrajnai kulturális szereplők és a Kreatív Európa országai közötti hosszú távú kapcsolatok kiépítéséhez (10/68 pont) és
 • A pályázatban megnyilvánuló környezettudatosság (3/68 pont).


  Legalább 10, a legmagasabb pontszámot elért projekt kerül finanszírozásra, amelyek két szervezet közötti együttműködés esetén legfeljebb 25 000 euró, három szervezet közötti együttműködés esetén legfeljebb 40 000 euró támogatásban részesülnek. A kiválasztott együttműködések képviselői kötelesek részt venni mentorálási tevékenységeken, online webináriumokon és egy hálózati találkozón.

  Ugrás az oldal tetejére

  Tudnivalók a pályázás menetéről

  A pályázatokat elektronikus úton ide kattintva lehet benyújtani.
  A pályázati űrlap kitöltéséhez kapcsolatos segédlet ide kattintva elérhető el. A javasolt költségvetési táblázat pedig ITT tölthető le.

  Ugrás az oldal tetejére

  További információ és dokumentumok

  A hivatalos pályázati felhívás és a pályázáshoz szükséges dokumentumok megtalálhatóak az Európai Bizottság felületén. A Culture Helps három Együttműködési támogatásra vonatkozó felhívást tartalmaz, amelyek 2023-2024 közt kerülnek meghirdetésre. A következő felhívás meghirdetésére várhatóan 2023 augusztusában kerül sor. Mindegyik felhívás során 10 projekt támogatását tervezik.

  Kérdés esetén:
 • Vegyen részt a 2023. június 20-án 15:00 órakor tartott online tájékoztatón. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet ide kattintva lehet megtenni.
 • Az eseményt angol nyelven tartják és felvételt is készítenek róla.
 • Vegye fel a pályázat lebonyolítóival a kapcsolatot a következő e-mail címen: culturehelps@zusaculture.org

  Ugrás az oldal tetejére
 • Támogatóink: