Culture Helps - Együttműködési támogatások a kultúra általi integrációért [2023-06-07]

A Culture Helps egy, az Ukrajnát támogató felhívás, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa programja finanszíroz, és az ukrán Insha Osvita és a német zusa szervezetek hajtanak végre.
A program olyan kulturális szervezetek számára nyújt támogatást, amelyek az Ukrajna elleni orosz háború miatt otthonát elhagyni kényszerült emberekkel való munkára fektetnek hangsúlyt.
A projekteknek a kultúra segítségével elő kell segítenie a menekültek új környezetbe való beilleszkedését a párbeszéd és a kölcsönös megértés előmozdítása érdekében, és olyan tevékenységeket kell kínálniuk, amelyek a háborús trauma feldolgozásában segítenek, valamint hozzájárulnak a mentális egészségükhöz. Továbbá a projekteknek erőfeszítéseket kell tenniük a családok és a gyermekek bevonására a projekttevékenységekbe. A javasolt tevékenységek lehetnek: műhelymunkák, közös alkotási folyamatok, oktatási projektek vagy művészetterápia. (Kreatív Európa Iroda)


Figyelem! Ezen az oldalon egy rövid, magyar nyelvű kivonatot olvashat az Culture Helps projekt Együttműködési támogatások programjáról. A hivatalos, angol nyelvű pályázati felhívás és a pályázáshoz szükséges dokumentumok az Európai Bizottság felületén találhatók.

Aktuális pályázati felhívás
Támogatható pályázók
Határidő és fontos dátumok
Költségvetés
Értékelési kritériumok
Tudnivalók a pályázás menetéről
További információ és dokumentumok

Aktuális pályázati felhívás

Az aktuális pályázati felhívás ITT lesz elérhető.

Ugrás az oldal tetejére

Támogatható pályázók

Az alábbi pályázók jogosultak a támogatásra:
 • Ukrajnában vagy más, a Kreatív Európa programban résztvevő ország területén bejegyzett székhellyel rendelkező szervezetek,
 • nonprofit szervezetek,
 • állami vagy magánszervezetek, feltéve, hogy igazolni tudják:
  - a szervezet nem kereskedelmi státuszát
  - projektjavaslat nem termel nyereséget
 • A pályázók közül legalább az egyik szervezet tevékenységi körébe kell, hogy tartozzon az Ukrajnából kitelepítettek vagy menekültek (különös tekintettel a családokra és a gyermekekre) új élethelyzetekbe és közösségekbe való beilleszkedésének elősegítése a kultúra eszközeivel.
 • A jelentkezők nem kaphatnak semmilyen más, a Kreatív Európa program által biztosított támogatást azon projekt(ek)re, amelly(ekk)el erre a pályázatra jelentkeznek. Az együttműködési projektnek jótékony jellegűnek kell lennie.

  Lehetőség van 2 vagy 3 partnerszervezet összefogására az együttműködés előkészítésére. Minden együttműködési projektben legalább egy Ukrajnában és egy másik, a Kreatív Európa programban résztvevő ország területén bejegyzett szervezet együttműködésére van szükség.

  Ugrás az oldal tetejére

  Határidő és fontos dátumok

 • A pályázatok benyújtásának határideje: 2024. április 10., 22:59 (CEST).
 • A kiválasztási folyamat eredményhirdetése: 2024. május 13.
 • A felhívás keretében végzett tevékenységek megvalósításának határideje: 2024. november 30.
 • Jelentéstételi határidő: 2024. december 31.

  Ugrás az oldal tetejére

  Költségvetés

  A Culture Helps költségvetése a 265 161,71 euró. Ez a tervek szerint mintegy 10 projekt támogatására szolgál.

  Ugrás az oldal tetejére

  Értékelési kritériumok

 • A projekt relevanciája (25/68pont),
 • A partnerség minősége, a csapat kapacitása és kompetenciái (15 /68 pont),
 • A partnerség egyedisége/innovációja (5/68 pont),
 • Az együttműködési projektkoncepció és a költségvetés megvalósíthatósága (10/68 pont),
 • A projektidőszakon túli együttműködés perspektívája, hozzájárulás az ukrajnai kulturális szereplők és a Kreatív Európa országai közötti hosszú távú kapcsolatok kiépítéséhez (10/68 pont) és
 • A pályázatban megnyilvánuló környezettudatosság (3/68 pont).


  Legalább 10, a legmagasabb pontszámot elért projekt kerül finanszírozásra. A kiválasztott együttműködések képviselői kötelesek részt venni mentorálási tevékenységeken, online webináriumokon és egy hálózati találkozón.

  Ugrás az oldal tetejére

  Tudnivalók a pályázás menetéről

  A pályázatokat elektronikus úton ide kattintva kell benyújtani.
  A pályázati űrlap kitöltéséhez kapcsolatos segédlet ide kattintva elérhető el. A javasolt költségvetési táblázat pedig ITT tölthető le.

  Ugrás az oldal tetejére

  További információ és dokumentumok

  A hivatalos pályázati felhívás és a pályázáshoz szükséges dokumentumok megtalálhatóak az Európai Bizottság felületén. A Culture Helps három Együttműködési támogatásra vonatkozó felhívást tartalmaz, amelyek 2023-2024 közt kerülnek meghirdetésre. Mindegyik felhívás során 10 projekt támogatását tervezik.

  Kérdés esetén:
 • Vegyen részt a 2024. február 13-án 15:00 órakor tartott online tájékoztatón. A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet ide kattintva lehet megtenni. A regisztráció után Zoom-linket küldenek az online tájékoztatóhoz a megadott e-mail címre.
 • Az eseményt angol nyelven tartják és felvételt is készítenek róla.
 • További kérdés esetén vegye fel a pályázat lebonyolítóival a kapcsolatot a következő e-mail címen: culturehelps@zusaculture.org

  Ugrás az oldal tetejére
 • Támogatóink: