Fischer Iván az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának új zeneigazgatója [2024-07-11]

© EUYO

A Budapesti Fesztiválzenekar dirigense váltja Vaszilij Petrenkót a poszton, aki tíz év sikeres munka után adja át a társulat vezető karmesteri pozícióját.


Július 10-től Fischer Ivánt nevezték ki az Európai Ifjúsági Zenekar (EUYO) zeneigazgatójává. A neves karmester legfontosabb feladatai közé tartozik majd a zenekar meghallgatásainak, művészi képzésének és fellépéseinek tervezése az EUYO ügyvezetőjével és művészeti igazgatójával együttműködve.

Az EUYO zeneigazgatójaként a neves kartmester legelső projektje a zenekar otthonaként is szolgáló Grafeneggben lesz, ahol az éves nyári rezidenciaprogram augusztusi fordulóját tartják, ezt követi a New York-i turné, ahol a Carnegie Hall WOW! Festival keretében is fellépnek, végül pedig a zenekar bolzanói éves koncertjeire kerül sor a Bolzano Fesztivál Bozen 2024 rendezvénysorozatában.

Az EUYO és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) között tíz éve működő gyakornoki program jelentős fejlesztésen megy át. A két zenekar és Fischer Iván megállapodásának értelmében létrehozzák az Európai Zenekari Akadémiát (EOA), amelynek legfontosabb célja a leendő zenei vezetők nagyzenekari, a kamarazenei és a zenei népszerűsítés terén való képzése, kiemelt fókusszal a zenészek közösségekben vállalt tevékenységi körének szélesítésével. A képzéshez az Európai Unió összes országában megvalósuló számos rezidenciaprogram kapcsolódik.
Az Akadémia első projektje az idén szeptemberi Európai Hidak Fesztivál 2024 keretében megvalósuló közös koncert lesz a BFZ és az EUYO zenészeinek részvételével. A koncertnek az Európai Unió 2024-es soros elnökségét betöltő két ország fővárosai, Brüsszel és Budapest adnak otthont.
Fischer Iván az EUYO zeneigazgatói pozíciója mellett továbbra is zeneigazgatóként folytatja az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekarnál, valamint tiszteletbeli vendégkarmesterként működik közre az amszterdami Concertgebouw Zenekaránál és a Konzerthausorchester Berlin zenetársulatánál.

Bővebb információ:

The European Union Youth Orchestra ;
E: info@euyo.eu
I: https://euyo.eu/news/ivan-fischer-appointed-as-music-director-of-the-european-union-youth-orchestra/

Támogatóink: