A miskolci Herman Ottó Múzeum és a budapesti Memento Park is felkerült a 7 Legveszélyeztetettebb Európai Örökség Program előválogatotti listájára [2023-01-25]

Forrás: Europa Nostra

A 7 Legveszélyeztetettebb Európai Örökség Program előválogatotti listájára kerüléssel a Herman Ottó Múzeumnak és a Memento Parknak lehetősége nyílik egy 10 ezer eurós támogatás elnyerésére. (Europa Nostra)


Az idén 10 éves a 7 Legveszélyeztetettebb Program, amely az Europa Nostra és az Európai Beruházási Bank közös projektje. A pályázatot az Európai Unió Kreatív Európa programja is támogatja. A 2013-ban elindított program egy, a veszélyeztetett európai örökségek megmentésére irányuló civil társadalmi kampány része, amely független értékelések készítésével és cselekvési javaslatok tétélével segít felhívni a figyelmet a veszélyeztetett örökség megmentésének fontosságára. A címet elnyert helyszínek számára a veszélyeztetett örökség megmentésének érdekében egyeztetett tevékenység megvalósítására 10.000 euró anyagi támogatást is biztosít. Az esetek többségében a veszélyeztetett örökségi listára való kerülés is ösztönzően hat a szükséges állami és magántámogatások, finanszírozások mozgósítására.

A miskolci Herman Ottó Múzeum a reneszánsz építészet kiváló példája. 1560 és 1902 között református gimnázium működött benne. Az épületet a 18. században bővítették, és a 19. század végén neoklasszicista stílusjegyekkel felújították, majd a városi múzeum otthona lett.
Annak ellenére, hogy 1951–1958-ban a magyar kormánytól műemléki védettséget kapott, az épület romlásnak indult, és vizesedik, falazata, nyílászárói, födémje, padlózata károkat szenved.

A Memento Park (korábban Szoborpark Múzeum) egy történelmi emlékhely, és egyben turisztikai attrakció, amely azoknak az egykor a kommunista propagandát hirdető köztéri szobroknak a gyűjteménye, amelyeket a rendszerváltást követően a közvélemény és a politika egybehangzó akaratával a jelenlegi területen helyeztek el azzal a céllal, hogy lehetőséget adjanak a fiatal demokráciában a diktatórikus múlttal való szembenézésre.
A létesítmény - 1993. évi megnyitásától kezdődően - semmilyen költségvetési támogatásban nem részesül, fenntartása kizárólag a látogatói bevételektől függ, amelyek azonban nem elégségesek az állagmegóvásra.

A mostani jelöléssel a két helyszín esélyt kapott a 10 ezer eurós támogatás elnyerésére.
Az Európa 7 Legveszélyeztetettebb Örökségi Helyszíne címben nyertesek listáját várhatóan 2023 áprilisában hirdetik ki.

Bővebb információ:

Europa Nostra; - Antigoni Michael
E: am@europanostra.org
I: https://www.europanostra.org/11-european-heritage-sites-shortlisted-for-the-7-most-endangered-programme-2023/
T: +31 (0) 70 302 40 51

Támogatóink: