A Bizottság intézkedései a kulturális örökség támogatására [2018-12-18]

Az Európai Bizottság továbbra is biztosítani kívánja, hogy a kulturális örökség a politikai napirend kiemelt kérdései között szerepeljen. (Kreatív Európa Iroda)


A kulturális örökség európai évét lezáró #EuropeForCulture című 2018. decemberi konferencián az Európai Bizottság ismertette azt a 60 intézkedést, amely A kulturális örökségért való fellépés európai keretének része. Az intézkedések célja, hogy a kulturális örökség továbbra is napirenden maradjon az európai politikában. A 2019-ben és 2020-ban megvalósuló intézkedések a következő tematikus területeket foglalják magukban: kulturális örökség a befogadó Európáért (részvétel és hozzáférés mindenki számára); kulturális örökség a fenntartható Európáért (intelligens megoldások a koherens és fenntartható jövő érdekében); kulturális örökség az ellenállóképes Európa érdekében (a veszélyeztetett örökség védelme); kulturális örökség az innovatív Európáért (a tudás és a kutatás mozgósítása); kulturális örökség az erősebb globális partnerségek érdekében (a nemzetközi együttműködés erősítése).

A Bizottság egy mobilalkalmazást is bemutatott december elején Cultural Gems (Kulturális kincsek) címmel. Az alkalmazás segítségével a helyi közösségek megoszthatják városuk rejtett kulturális zugait. Az interaktív térképet is kínáló platform a kultúrára és a kreativitásra épít.

Bővebb információ:

Európai Bizottság;
I: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6661_hu.htm

Kapcsolódó dokumentumok:

  • Factsheet (784 kB)
  • Támogatóink: