Európai Unió Ifjúsági Zenekarának története [2010-11-10]


Az EUYO (European Union Youth Orchestra - az Európai Unió Ifjúsági Zenekara) Lionel és Joy Bryer (Nagy-Britannia Nemzetközi Ifjúsági Alapítványának elnöke, illetve főtitkára) ötletéből fakadt. (Nagy-Britannia Nemzetközi Ifjúsági Alapítványának elnöke és főtitkára). A zenekar megteremtésére első ízben Elles bárónő, az Európai Parlament konzervatív képviselője terjesztette be a javaslatot az Európai Parlament Kulturális és Ifjúsági Bizottságához 1974-ben. Hosszas tárgyalások eredményeként Fisher of Rednal bárónő (munkáspárti) jelentése alapján a Mrs. Kellett-Bowman (konzervatív) nevével fémjelzett határozatot az Európai Parlament plenáris ülése 1976. március 8-án túlnyomó többséggel elfogadta. Az Európai Bizottság 1976. április 22-én hivatalosan megerősítette a zenekar támogatását.
A zenekar létrehozásának fő célja az volt, hogy a zenén keresztül bizonyítsák az európai ifjúság együttműködési készségét és egységét az európai egységgondolat megtestesítőjeként: adott a nemzetek egyesített közössége, amely közösen munkálkodik a békéért, összhangért, társadalmi igazságosságért és emberi méltóságért. Az 1978. évi bemutatkozó turnét Claudio Abbado alapító zenei igazgató vezette, aki sok időt és energiát szentelt az ifjú muzsikusok vezetésének és turnéjának, másik vezetője pedig Sir Edward Heath KG, MBE parlamenti képviselő, a zenekar első elnöke volt.

A zenekarral világhírű vendégkarmesterek dolgoztak, például Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, James Conlon, Carlo Maria Guilini, Bernard Haitink KBE, Herbert von Karajan, Zubin Mehta, Msztyiszlav Rosztropovics, Gennadi Rozhdestvensky, Kurt Sanderling és Sir Georg Solti KBE. A vendég szólisták közé tartozott Martha Argerich, Emanuel Ax, Teresa Berganza, Kyung Wha Chung, Barbara Hendricks, Nigel Kennedy, Christa Ludwig, Radu Lupu, Karita Mattila, Lord Yehudi Menuhin, Viktoria Mullova, Anne-Sophie Mutter, Jessye Norman, Murray Perahia, Maurizio Pollini, Margaret Price és Ravi Shankar.

Az EUYO fellépett már szinte minden európai nagyváros koncerttermében és fesztiváljain. Jószolgálati nagykövetként a zenekar jelentős külföldi turnékat vállalt, többek között Kínában, Hong-Kongban, Japánban, Indiában, Észak- és Dél-Amerikában, Kelet-Európában, Oroszországban és a balti államokban. A zenekar nagyszerű zenei hírnévre tett szert, és a világ legkiválóbb zenekaraihoz hasonlították.

Az EUYO számos díjat is nyert, például az Alexander S. Onassis Közjóléti Alapítvány Olimpiai Díját, az Európai Kezdeményezés Díját és az Európai Médiadíjat. Az EUYO-ból számos rendkívül sikeres kamarazenekar és együttes vált ki, a leghíresebbek a Chamber Orchestra of Europe és a Gustav Mahler Jugendorchester.

Az EUYO-t az Európai Közösségek Bizottsága finanszírozza éves működési támogatás útján (korábban az Európai Parlament szavazta meg, 2006 óta évente pályázik a zenekar), és évente támogatást kap a tagállamok kormányaitól is. A költségvetés fennmaradó részét a magánszektorba tartozó szponzorok és a támogatók állják.

Támogatóink: