Az EUYO céljai, működési elvei [2010-11-10]

Az EUYO alapvető célja volt egy tehetséges és lelkes fiatal zenészekből álló zenekar létrehozása az Európai Unió tagállamaiból, akik nemzetközi hírű professzorok és karmesterek irányítása alatt együtt munkálkodnak a lehető legmagasabb művészi színvonal elérése érdekében. A zenekar minden évben koncerteket az Európai Unió és az egész világ nagyvárosaiban, tanúbizonyságot téve az európai ifjúság együttműködéséről, vívmányairól és alkotóképességéről. (Kreatív Európa Iroda)
Fiatal európai zenészek részére az EUYO alkalmat biztosít a közös munkára, új barátok szerzésére, egymás jobb megismerésére, egyidejűleg pedig megvalósul a közös cél: a résztvevők együtt kiváló közösségi szimfonikus zenekart teremtenek. A zenekar évente lehetőséget ad a résztvevők számára, hogy együtt dolgozzanak a világ néhány legkiválóbb karmesterével, akik inspirálóan hatnak zenei ambícióikra, és elmélyítik az európai zenei kultúráról szerzett ismereteiket.

A legfeljebb 140 zenekari tagot (14 és 24 év közötti fiatal muzsikust) minden évben az EU tagállamok több mint 4.000 jelöltje közül választják ki. A zenekar minden évben teljesen megújul; ha a korábbi tagok újra jelentkeznek, akkor az újakkal együtt részt kell venniük a meghallgatáson. Minden évben számos új tagot is beválogatnak, lehetőséget biztosítva az ifjú muzsikusoknak az EUYO-ban való szereplésre.

A zenészeket az Európai Unió tagállamaiból válogatják össze. A próba- és turnéidőszakok a húsvéti és nyári iskolai és főiskolai szünidőben vannak. A karmesterekkel és szólistákkal zajló nagyzenekari próbák mellett a muzsikusok szekciókban is dolgoznak hangszeres tanárokkal. A nagyzenekari műsor mellett kamarazenei anyagot is tanulnak, amelyeket aztán a koncerteken is bemutatnak.

Az EUYO számos jótékonysági koncertet adott, ezek bevételét pl. fiatal zenészek ösztöndíjára vagy jótékony szervezeteknek adták. A zenekar jelentős szerepet játszott fiatal muzsikusoknak szervezett mesterkurzusok létrehozásában, hogy bátorítsa zenei tehetségük és zenekari technikájuk kibontakozását.

Az EUYO zenészeinek karrierjében hatalmas támogatást jelent, hogy élvonalbeli karmesterekkel, szólistákkal és zenetanárokkal dolgozhatnak együtt. A legtöbb EUYO-zenész később hivatásos muzsikussá válik, sokan kapnak közülük állást Európa vezető zenekarainál.

Támogatóink: