Közös szén-dioxid-kibocsátási kalkulátor az európai audiovizuális ágazat számára [2024-01-29]

© European Commission

Az Európai Bizottság megbízást adott egy kalkulátor kifejlesztésére, amellyel kiszámítható az audiovizuális munkavégzéshez köthető szén-dioxid-kibocsátás. (Kreatív Európa Iroda)


Az európai audiovizuális ágazat számára hasznos közös szén-dioxid-kibocsátási kalkulátor kifejlesztésére adott megbízást az Európai Bizottság egy konzorcium számára. A németországi Seriotec vezette konzorcium projektje 2024 januárjától 2027 decemberéig fut 650 ezer eurós költségvetéssel, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa programjának MÉDIA ágazata biztosít.

A projekt célja egy közös számítási módszertan kialakítása, valamint egy felhasználóbarát webes alkalmazás kifejlesztése, amellyel a tagállamok audiovizuális gyártásban érdekelt szervezetei, alkotói kiszámíthatják tevékenységük szén-dioxid-lábnyomát. Az eszköz főként a filmek és TV-sorozatok gyártói, az audiovizuális fenntarthatósággal foglalkozó szakemberek, a szén-dioxid-kibocsátás méréséért felelős stábtagok, valamint a filmalapok számára nyújt majd hasznos segítséget.

Bővebb információ:

Európai Bizottság;
I: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/common-carbon-emissions-calculator-european-audiovisual-sector-towards-environmentally-conscious