Egy horvát író kapja idén az EU Irodalmi Díját [2023-05-02]

Nyilvánosságra hozták az EU 2023-as Irodalmi Díját kiérdemlő írók listáját. A díj megújulása óta másodszor egy fődíjast és öt különdíjast választott a zsűri. (Kreatív Európa Iroda)


Közzétették az Európai Unió Irodalmi Díjának 2023-as győztesét. Az elismerés 2022-as megújuása óta másodszor egy fődíjast és öt különdíjast választott ki a jelöltek közül a zsűri. Az elismeréssel az európai kortárs irodalom kreativitását, gazdagságát ünneplik. Idén egy ciprusi, egy csehországi, egy észtországi, egy finnországi, egy franciaországi, egy horvátországi, egy koszovói, egy lengyelországi, egy liechtensteini, egy luxemburgi, egy montenegrói, egy örményországi, valamint egy svédországi író került fel a jelöltek listájára, amelyet 2023 március 7-én tettek közzé.

Az EU 2023-as Irodalmi Díját a héttagú európai zsűri döntése alapján végül a horvátországi Martina Vidaić érdemelte ki. Különdíjat kapott a ciprusi Χάρη Ν. Σπανού, az észtországi Tõnis Tootsen, a finn Iida Rauma, a francia Maud Simonnot és a koszovói Ag Apolloni. Az összes jelölt írót továbbra is népszerűsítik az európai közönség számára.

Bővebb információ:

EUPL;
I: https://euprizeliterature.eu/news/european-union-prize-literature-announces-2023-winner-and-special-mentions

Támogatóink: