A Kulturális Örökség Akcióban projekt eredményei [2023-04-21]

© European Union

A városok és régiók számára is hasznos eredményekkel zárult le 2023 januárjában a Kulturális Örökség Akcióban projekt. (Kreatív Európa Iroda)


A 2020 januárja és 2023 januárja között futott Cultural Heritage in Action (Kulturális Örökség Akcióban) című kezdeményezés a városok és régiók számára is hasznosítható eredményekkel zárult. A Kulturális Örökség Akcióban helyi döntéshozókat, kulturális örökséggel foglalkozó szakembereket és gyakorlati tapasztalattal rendelkezőket hozott össze olyan programokon, ahol egymástól tanulhattak.

A projekt eredményei:
- egy digitális eszköztár, amely a kulturális, valamint a kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek számára szolgáltat információkat a jó gyakorlatokról;
- egy 60 jó gyakorlatot ismertető katalógus;
- egy tematikus elemzés a helyi gyakorlati szakemberekkel folytatott három évnyi tanulás eredményeiről;
- a különböző városok és régiók kulturális örökségeit bemutató rövid videók gyűjteménye.

A hároméves projekt célja a kulturális örökség helyszínek jobb menedzselésének elősegítése volt a részvételi kormányzás által, illetve a polgárok részvételének és hozzájárulásának fokozása az örökséghelyszínek megőrzésében és fejlesztésében. Emellett népszerűsítette a kulturális örökséget, mint a fenntartható fejlődés helyi eszközét, a kulturális örökség helyszínek helyreállítására és ellenálló képességének növelésére összpontosított a világjárvány utáni világban, valamint kiemelte a műemléképületek adaptív újrahasznosításának lehetőségeit. A projekt eredményei várhatóan értékesek lesznek a kulturális örökség szakértői, a politikai döntéshozók és a gyakorlati szakemberek számára is.

Bővebb információ:

Európai Bizottság ;
I: https://culture.ec.europa.eu/news/cultural-heritage-in-action-concludes-with-valuable-outcomes-for-cities-and-regions