A zenei szakemberek és zenealkotók egészsége az Európai Unióban címen adta ki legújabb jelentését az Európai Bizottság [2023-01-16]

Kattintson a képre a galériához!

Az Európai Bizottság A zenei szakemberek és zenealkotók egészsége az Európai Unióban címen tette közzé 110 oldalas jelentését. (Kreatív Európa Iroda)


A jelentés a Music Moves Europe kezdeményezés keretében jelent meg, és rámutat arra, hogy az Európai Unió területén alkotó zenészek fizikai és mentális egészsége és jóléte számos rizikófaktor miatt károsodhat és, hogy emiatt cselekvés szükséges számos területen. A dokumtenum a problémák felsorolása mellett bemutat olyan tagállami jó gyakorlatok is, amelyek ezen kihívások csökkentésére válaszul születtek.
A jelentés legfontosabb megállapításai a következőek.
Először is a nemzeti és helyi hatóságoknak nagyobb figyelmet kéne fordítaniuk a zenészek egészségének megóvására.
Másodszor a zenei felsőoktatási intézmények tananyagában hangsúlyosabban meg kéne jeleníteni a pszichés és mentális jólétre fontosságára való figyelem felhívást, valamint nagyobb hangsúlyt kéne fektetni a megelőzésre.
Harmadszor sok zenész nem engedheti meg magának a megfelelő pszichológiai ellátást. A jelentés készítői így azt a javaslatot fogalmazzák meg, hogy az állami és helyi hatóságok tegyenek azért, hogy a szociális ellátórendszer keretében megfelelő kezelésben részesülhessenek a zenészek.

A jelentés a Music Moves Europe program keretében készülhetett el, amely egy az EU a zeneipart támogató keretrendszere.

Bővebb információ:

Európai Bizottság;
I: https://culture.ec.europa.eu/news/commission-publishes-report-on-health-and-wellbeing-of-musicians

Támogatóink: