EU-s platformok a művészeti projektek finanszírozásának megkönnyítésére [2022-11-07]

A Creatives Unite és a CutlureEU platformok a kulturális- és kreatív szektor számára gyűjtik össze az elérhető támogatásokat. (Kreatív Európa Iroda)


1) A Creatives Unite az Európai Bizottság és az Európai Parlament FLIP (Finance, Learning, Innovation and Patenting for CCIs) kísérleti projektje segítségével jött létre. A platform a világjárványra és arra a sürgető igényre válaszul született, hogy egy helyen gyűjtsék össze az EU-ban a kulturális- és kreatív szektorhoz kapcsolódó releváns kezdeményezéseket és információkat.

2) A CulturEU egy interaktív útmutató, amely megkönnyíti a kulturális- és kreatív ipar számára az Európai Unió összes, a 2021-2027-es időszakban elérhető finanszírozási forráshoz való hozzáférést. A cél az, hogy az ágazati szereplők projektjeikhez a legalkalmasabb uniós támogatásokat találhassák meg.

2022. október 11-én további két új funkció jelent meg a Creatives Unite platformon:

-A So, You Need Money? platformon keresztül 700 különböző magánfinanszírozási és nemzeti közfinanszírozási szolgáltató által elérhető forrás közül válogathatnak a kulturális- és kreatív szektor szakemberei. Az eszköz célja, hogy felhívja a figyelmet a különböző finanszírozási eszközökre, a felhasználók egyedi igényeire szabva áttekintést nyújtson a hosszú távú lehetőségekről, és inspiráló eseteket bemutatva a kapacitásépítést szolgálja, valamint hasznos eszköztárakat nyújtson. Ez az eszköz a tervek szerint kiegészíti a CulturEU finanszírozási útmutatóját, és tájékoztatást ad azokról a finanszírozási forrásokról, amelyekre az nem terjed ki.

- A My Intellectual Property! platformon keresztül pedig több mint 250, a kulturális- és kreatív szektorra specializálódott szellemi tulajdon eszköz érhető el azzal a céllal, hogy a kulturális- és kreatív iparral kapcsolatos szellemi tulajdonról elérhető információkat, forrásokat és eszközöket (amelyek különböző nyelveken érhetők el) közvetlenül a végső felhasználókkal, azaz a kulturális- és kreatív iparban működő vállalkozásokkal és szakemberekkel ossza meg, hogy növelhessék a szellemi tulajdonra vonatkozó tudatosságukat.

Bővebb információ:


I: https://creativesunite.eu/synm/