Örményország kiterjeszti részvételét a Kreatív Európa családban [2022-11-02]

Örményország csatlakozik a Kultúra alprogramhoz és részben a Kreatív Európa (2021-2027) program Szektorközi ágához. (Kreatív Európa Iroda)


Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős biztosa 2022. október 11-én aláírta az Örményország Kreatív Európa programban való részvételéről szóló megállapodást. A dokumentumot Vahram Dumayan örmény oktatási, tudományos, kulturális és sportminiszter már korábban aláírta Jerevánban (Örményország).

A megállapodás fontos lépés az EU–Keleti Partnerség megerősítésében. Örményország Grúzia és Ukrajna után a harmadik ország, amely a Kreatív Európa programhoz csatlakozik. Miután az örmény parlament ratifikálja az egyezményt, az Európai Unió Kreatív Európa programjában már tíz úgynevezett társult ország fog részt venni.

Örményország a Kultúra alprogramhoz csatlakozik, és részben a Kreatív Európa (2021–2027) program Szektorközi ágához. Ez azt jelenti, hogy miután az örmény parlament ratifikálta a megállapodást, örmény művészek, kulturális szakemberek és szervezetek is részt vehetnek a 2022-es pályázati felhívásokban.

Örményország a Kreatív Európa korábbi 2014–2020-as ciklusában is részt vett. További részvétele a 2021–2027-es ciklusban új lehetőségeket kínál az ország kulturális és kreatív ágazata számára. A 2021–2027-es program újdonságai segíthetnek az ágazat helyreállításában, és a befogadóbb, digitálisabb és környezetvédelmileg fenntarthatóbb működés iránti elkötelezettségeinek megerősítésében.

Bővebb információ:

Európai Bizottság ;
I: https://culture.ec.europa.eu/news/armenia-extends-participation-in-the-creative-europe-family

Támogatóink: