A Magyar Festészet Napja [2022-10-18]

Október 18-án ünnepeljük a Magyar Festészet Napját. A 2022-ben indult fesztiválhoz múzeumok, kiállító intézmények csatlakoznak kiállításokkal, akciókkal, szakmai rendezvényekkel. (Kultúra.hu - Fidelio.hu)


2022. október 18-án ismét megrendezik a Magyar Festészet Napját. Az eredetileg 2002-ben civil kezdeményezésként indult művészeti fesztivál országos, sőt az országhatárt is átlépő rendezvénysorozattá nőtte ki magát, és a hazai kortárs festészet átfogó seregszemléje lett. 2018-ban már 400 művész több mint kétezer képét mutatták be a fesztivál keretében, idén pedig már egész októberben ünnepelhetjük a kortárs hazai festészetet.

A fesztivál központi rendezvényét 2022. október 15-én tartották Szolnokon, a város négy legismertebb képzőművészeti helyszínén. Ennek része volt a Magyar Festészet Napja ünnepélyes díjátadó gálája is, ahol Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész a Doyenek szekció életműdíját, Regős István Munkácsy-díjas festőművész a Középgeneráció díját, Jagicza Patrícia festőművész pedig a Fiatal generáció díját vehette át.

Az évről évre több programmal bővülő Magyar Festészet Napját már koncertek, irodalmi műsorok, színházi előadások és társművészeti események is kiegészítik. A részletes programot a Magyar Festészet Napja honlapján tették közzé.

Bővebb információ:

Magyar Festészet Napja Alapítvány;
I: http://www.festeszetnapja.hu/esemenyek/

Támogatóink: