A Polyphony projekt kapta az Európai Polgár Díjat [2022-10-09]

2022 októberében Budapesten adták át az Európai Parlament Európai Polgár Díját. Az elismerést a magyar Polyphony projekt alapítója, Both Miklós vette át. (Kreatív Európa Iroda)


Magyar sikerrel zárult az Európai Parlament Európai Polgár Díjának 2022-es felhívása. A díjat az ukrajnai zenei folklórral foglalkozó magyar projekt, a Polyphony kapta meg. Az Európai Unió Kreatív Európa Programja keretében megvalósuló projekt során magyar, ukrán és francia muzsikusok együttműködésével, a digitalizáció eszközeivel jött létre egy népzenei gyűjtemény Ukrajna zenei kulturális örökségéről.

A projekt keretében 2013 óta közel 170 ukrán faluban rögzítettek körülbelül ötezer dallamot. „Az orosz–ukrán háború teremtette helyzetben egészen más akusztikát kap a projekt, s a csapat is érzi, hogy egy fontos határponthoz értünk, egy szakasz lezárult.” – nyilatkozta Both Miklós, a projekt alapítója. Az elismerésre Hölvényi György európai parlamenti képviselő terjesztette fel a Polyphony projektet, és ő is adta át a díjat Both Miklósnak 2022. október 7-én Budapesten.

A díjra európai parlamenti képviselők jelölhetnek olyan magánszemélyeket és szervezeteket, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti integráció, a kölcsönös megértés előmozdításához, vagy olyan programokat alakítottak ki, amelyek az Európai Unió értékeit képviselik. Az elismerést korábban megkapta egyebek mellett Böjte Csaba ferences szerzetes, Kerényi Lajos piarista atya és Major Balázs régészkutató is – emlékeztetett Lővei Andrea, az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője.

Bővebb információ:

Európai Parlament;
I: https://www.europarl.europa.eu/hungary/hu/aktualis/2022-hirek/2022-oktober/atadtak-az-europai-polgar-dijat-a-polyphony-projekt-a-2022-es-dijazott.html

Támogatóink: