Október közepétől lehet pályázni az Európai Fesztiválalap a Feltörekvő Művészekért támogatására [2022-10-06]

Az Európai Fesztiválszövetség 2022 októberében teszi közzé az Európai Fesztiválalap a Feltörekvő Művészekért program első pályázati felhívását. (Kreatív Európa Iroda)


Ahogy korábban írtunk róla, a European Festivals Association (Európai Fesztiválszövetség, EFA) támogatási alapot hozott létre European Festivals Fund for Emerging Artists (Európai Fesztiválalap a Feltörekvő Művészekért, EFFEA) elnevezéssel. A program első pályázati felhívására 2022. október 14-étől várják a pályázatokat.

A következő három év során ötven rezidencia program jön létre a támogatott fesztiválok szervezésében, minden esetben legalább két másik fesztivállal együttműködésben. Az Alap a művészek európai ismertségét fogja segíteni, a művészek, a fesztiválok és a közönség igényei szerint.


A következő kategóriákban lehet pályázni:

- Felfedezés: Negyven pályázati támogatás, egyenként 8 ezer euró összeggel a pályájuk kezdetén lévő művészek alkotóházi programjainak és az együttműködő fesztiválokon való fellépéseinek támogatására;
- Dobbantó: Tíz pályázati támogatás, egyenként 15 ezer euró összeggel a már részben beérkezett, nagyobb nemzetközi nyilvánosságra méltó művészek támogatására.

A pályázóknak 20% önrésszel kell rendelkezniük. A pályázó és együttműködő fesztiváloknak és a támogatott művészeknek is a Kreatív Európa programban részt vevő országban kell működniük. Elvárás továbbá, hogy a pályázaton résztvevő (pályázó és együttműködő) fesztiváloknak érvényes regisztrációval kell rendelkeznie a FestivalFinder.eu portálon.

Az érdeklődők számára az Európai Fesztiválszövetség 2022. október 13-án 12 órakor online tájékoztatót tart. A részvétel regisztrációhoz kötött.

A fesztiválok az EFFEA online felületén nyújthatják be pályázatukat, 2022 november 15-ig. Az eredményhirdetésre várhatóan 2023 januárban kerül sor.

A pályázat előkészítésében és lebonyolításában Magyarországot a Summa Artium képviseli. Az Európai Fesztiválalap a Feltörekvő Művészekért program az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.


Beadási határidő: 2022. november 15.

Bővebb információ:

Summa Artium, European Festivals Association (EFA);
I: https://www.efa-aef.eu/en/initiatives/european-festivals-fund-for-emerging-artists-effea/ , https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZEuceuvrToqGtX37ljjWNfcwEBMvZncqBOL

Kapcsolódó dokumentumok:

  • Summa Artium (157 kB)