Kreatív Európa: 2022-ben megnövelt költségvetés [2022-01-13]

A tavalyi évhez képest mintegy 100 millió euróval nagyobb költségvetéssel számolhat 2022-ben az Európai Unió Kreatív Európa programja. (Kreatív Európa Iroda)


Az Európai Bizottság 2022. január 13-án elfogadta a Kreatív Európa program 2022. évi munkaprogramját, amellyel a COVID-19 okozta válság és a növekvő verseny okozta kihívások által nehéz helyzetbe került kreatív és kulturális szervezeteket támogatja. 2022-ben a Kreatív Európa program mintegy 385 millió eurós költségvetéssel gazdálkodhat, ami közel 100 millió euróval több a 2021-es költségvetésnél.

A Kreatív Európa kulturális ága új felhívásokat és kezdeményezéseket fog tartalmazni a zene, a kulturális örökség, az előadó-művészet és az irodalom támogatására, valamint mobilitási programot indít a művészek, az alkotók és kulturális szakemberek szakmai fejlődésének támogatására.

A program MEDIA ága 2022-ben az audiovizuális ágra összpontosít, amelynek keretében az innovatív videojátékok és a virtuális valósággal kapcsolatos tapasztalatok fejlesztését fogja támogatni. A MEDIA 360 fok elnevezésű új fellépése a teljes audiovizuális értéklánc mentén együttműködő vállalkozásokat támogatja. A Media Market Gateway pedig az induló vállalkozásokat támogatja.

A szektorközi ág a több kreatív ágazatot érintő közös innovációs projektek számára fogja a kreatív innovációs labor finanszírozását fogja növelni.

A Kreatív Európa program 2022. évi munkaprogramja az Európai Bizottság honlapjáról tölthető le angol nyelven.

Bővebb információ:

Európai Bizottság ;
I: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_22_286