Kulturális Örökség Napjai [2014-10-28]

A Kulturális Örökség Napjai egy olyan helyi kezdeményezésekből álló esemény, amelynek keretében közel 20 millió érdeklődő juthat el az év nagy részében zárva tartott épületekbe. (Kreatív Európa Iroda)


Ezt a vezetett túrákból és szabadtéri előadásokból álló kezdeményezést minden év szeptemberében tartják meg egész Európában. Az adott év témája országonként más és más. A Kulturális Örökség Napjai az Európa Tanács kezdeményezésére, az Európai Bizottság támogatásával valósul meg. A szervezés szoros együttműködésben történik a nemzeti koordinátorokkal.

Az Európai Örökség Napjai célja, hogy:

– felhívja a figyelmet az európai kulturális gazdaságra és sokszínűségre;
– erősítse az európai kulturális örökség pozitív megítélését;
– segítse Európában a kulturális toleranciát;
– hangsúlyozza a kulturális örökségvédelem szükségességét;
– biztassa az európaiakat arra, hogy reagáljanak a kulturális szektor gazdasági, politikai és társadalmi kihívásaira.

Az Európa Tanács védnökségével 1984 óta már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Európai Örökség Napokat (European Heritage Days), amely hazánkban a Kulturális Örökség Napjai néven ismert. Ebből az alkalomból több olyan épület is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható.
A folyamatosan nyitva tartók pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. A helyszínek túlnyomó többsége számtalan érdekes programmal is várja az érdeklődőket.

Magyarországon minden év szeptember harmadik hétvégéjén több tízezren kerekednek fel, hogy végiglátogassák a számukra érdekes helyszíneket. Sokan már előre útitervet készítenek, hogy viszonylag rövid idő alatt, minél több helyszínt ismerjenek meg. Örvendetes a csoportos látogatások számának növekedése.Egy-egy épület, helyszín megnyitását bárki kezdeményezheti – a tulajdonos, kezelő, működtető engedélyével és egyetértésével. A csatlakozó épületnek, helyszínnek nem kell feltétlenül védettnek lennie, funkcióját tekintve sincs semmilyen követelmény, bár lényegesen nagyobb számú érdeklődőt vonzhat, ha sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékkel bír. Fontos a kortárs építészet, a tájépítészet, a feltárt régészeti lelőhelyek, temetők bemutatása is.

A helyszínek részéről a vendégek fogadása önként vállalt szolgálat, ezért a kezdeményezők maguk döntik el, mekkora részt tesznek bejárhatóvá, és milyen rendezvénnyel várják az érdeklődőket, viszont az ő felelősségük, hogy a benevezett helyszín, program vagy séta a meghirdetett időpontban elérhető legyen. A jelentkezés feltétele az ingyenesség.

A KÖN ma már mozgalom, helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és a civil szervezetek vesznek részt benne, fognak össze, hogy bemutassák épített örökségüket.

A részvétel egyúttal arra is jó alkalom, hogy önkéntesek és látogatók együtt ünnepeljék a helyi értékeket, jó hangulatú, közös élményben legyen részük, és erősítsék az összetartozást.

A www.oroksegnapok.hu honlapon már több száz helyszín, rendezvény és séta hirdeti magát, ismerteti a programjait. Sok helyszín információs anyaggal várja a látogatókat, de a legnagyobb érdeklődés a vezetett séták iránt van.

További információk elérhetőek a Kulturális Örökség Napjai honlapján.

Támogatóink: