Az Európai Unió Irodalmi Díja [2014-10-28]

Az Európai Unió Irodalmi Díja a fiatal írótehetségek elismerésére született, és évente egy alkalommal osztják ki. (Kreatív Európa Iroda)


Az Európai Bizottság 2009-ben kezdeményezte először a díjat 37 országban, melyek mind részt vesznek a 2014-2020-as időszak Kreatív Európa programjában másokkal kiegészülve.
Részt vevő országok lehetnek az EU 28 tagállamán túl - bizonyos feltételek mellett - az Európai Szabadkereskedelmi Társulás államai (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc), az EU-hoz csatlakozni kívánó tagjelölt és potenciális tagjelölt országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró, Szerbia, Törökország és Koszovó), valamint az európai szomszédságpolitika által érintett országok (Algéria, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Egyiptom, Grúzia, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Moldova, Marokkó, Örményország, Palesztina, Szíria, Tunézia és Ukrajna).
A díj megszervezését az Európai Könyvkereskedők Szövetsége, az Európai Írók Tanácsa és az Európai Könyvkiadók Szövetsége alkotta konzorcium biztosítja.

A díj célja, hogy:

● reflektorfénybe állítsa az európai kortárs irodalom kreativitását és sokrétű gazdagságát;
● fellendítse az irodalom terjesztését szerte Európában;
● segítse a külföldi könyvek értékesítését;
● növelje az érdeklődést a külföldi irodalmi művek iránt.

Minden évben a részt vevő országok egyharmada részesül díjazásban, így valamennyi ország és nyelvterület képviselve van az adott hároméves periódus alatt. Az adott évben először országonként egy nemzeti zsűri nevezi saját nyertes íróit, a vezető konzorcium irányításával.
A zsűri egy jelöltet választ valamennyi részt vevő országból és az Európai Bizottság által megállapított kritériumok alapján hozza meg döntését.

A jelölt esetében fontos, hogy:

● a kiválasztott 12 ország egyik polgára legyen;
● már megjelent legalább 2-4 szépirodalmi könyve;
● az elmúlt öt évben volt publikált munkája.

További információ elérhető az Európai Unió Irodalmi Díjának honlapján.

Támogatóink: