Európa Kulturális Fővárosa [2014-10-28]

A kezdeményezés Melina Mercouri, későbbi görög kulturális miniszter által jött létre 1985-ben. (Kreatív Európa Iroda)


Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezést a következő szándékok vezérelték:

 Előtérbe hozni az európai kultúra gazdagságát és sokszínűségét
 Ünnepelni az európaiak közös kulturális értékeit;
 Elősegíteni az európai polgárok közös kulturális térhez való tartozását;
 Támogatni a városok fejlődéséhez hozzájáruló kulturális fejlesztéseket.

Mindezeken túl, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az esemény egy kiváló lehetőség arra, hogy segítse a város:

 megújulását;
 nemzetközi profiljának megteremtését;
 önképének javítását saját lakosainak szemében;
 kulturális életének felpezsdítését;
 turizmusának fellendítését.

Hogyan jelölik ki Európa Kulturális Fővárosát az EU Tagállamaiban?

Hat évvel az aktuális évad előtt általában az adott tagállamok Kulturális Minisztériumai írnak ki pályázatot városaiknak. A cím iránt érdeklődők ezután javaslatot nyújtanak be, amely átfogó vizsgálatra kerül.
A benyújtott pályázatokat egy független, a kulturális szektorban dolgozó szakemberekből álló testület válogatja és értékeli egy megadott szempontrendszer alapján. Miután a testület tagjai összeállítottak egy szűkített névsort, a kiválasztott városoknak a tervezett programjukat részletesen leíró pályázati anyagot kell benyújtaniuk.
Ezek után a testület újra összeül, hogy megjelölje a legjobb nevezéseket és országonként egy várost jelöl meg a címre. Így a megjelölt város hivatalosan is pályázó lesz az adott évben az Európa Kulturális Fővárosa címre.
A teljes pályázati időszak alatt az Európai Bizottság szerepe az, hogy felügyelje az Unió szabályainak betartását.

A jelöléstől a megvalósításig...

Az Európa Kulturális Fővárosa cím nyertesei négy évvel a hivatalos év előtt megkapják kinevezésüket. Egy ilyen komplex esemény megtervezéséhez és előkészítéséhez szükség van erre a hosszú időszakra. Az Európai Bizottság által összehívott szakemberek csoportja négy éven keresztül állandóan támogatja az adott Európai Kulturális Fővárost, illetve aktívan részt vesz az előkészületekben.
A monitoring időszak után a szakemberek javasolhatják az Európai Bizottságnak, hogy a Melina Mercouri Díj odaítélhető-e az adott városnak.
(A díj összege jelenleg 1.5 millió EUR és az EU Kreatív Európa programjának költségvetése adja a forrását).

... és az eredmények kiértékeléséig

Az Európai Bizottság minden évben megjelentet egy értékelő beszámolót az előző év Európa Kulturális Fővárosa program eredményeiről. A 2019 utáni nyertes fővárosok már saját maguk fogják elkészíteni ezeket az értékeléseket és küldik el a Bizottságnak a program megvalósulását követő év végén.

Az Európa Kulturális Fővárosa program 2015-ben ünnepelte elindulásának 30. évfordulóját.A kiválasztott EKF-városok 2022-ig:

2018 – Leeuwarden (Hollandia) és Valetta (Málta)
2019 – Matera (Olaszország) és Plovdiv (Bulgária)
2020 - Rijeka (Horvátország) és Galway (Írország)
2021 - Elefszína (Görögország), Temesvár (Románia) és Újvidék (Szerbia)
2022 - Kaunas (Litvánia) és Esch-sur-Alzette (Luxemburg)

2014. április 16-án az Európai Parlament és a Tanács elfogadta a 445/2014/EU Határozatot az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020–2033. évekre szóló uniós fellépésének létrehozásáról és az 1622/2006/EK határozat hatályon kívül helyezéséről. Ez a határozat adja a kezdeményezés új működési keretét a 2019 után következő időszakra.
Ebbe beletartozik azoknak a tagállamoknak a kronológiai felosztása is, amelyek 2020 és 2033 között megszerezhetik a címet.

Az új működési keret 2021-től minden harmadik évben lehetővé teszi egy Európai Uniós tagjelölt vagy potenciálisan tagjelölt országban lévő városnak is a cím viselését. Egy nyílt pályázat keretén belül a különböző országok városai egymással szállnak versenybe. Az Európai Bizottság felel majd a pályázat lebonyolításáért.

Azok az országok, amelyek a jövőben szeretnének részt venni a programban, a saját országukban kiírt pályázati verseny keretében pályázhatnak a felhívásra, melyet a felelős hatóság tesz közzé (általában a Kulturális Minisztérium).

Magyarország legközelebb 2023-ban kerül sorra.

2018. február 15-én hirdették ki, hogy Debrecen, Győr és Veszprém jutott tovább a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címért folytatott verseny magyarországi előválogatásán.

Összes cikkünket a témában ITT olvashatják.

Támogatóink: