Nő az európai kulturális és kreatív szektor támogatása [2018-05-30]

Az Európai Bizottság javaslatára 1,85 milliárd euróra nőne a Kreatív Európa program támogatása a 2021 és 2027 közötti időszakban. (Kreatív Európa Iroda)


2018. május 30-án az Európai Bizottság javaslatot tett az európai kulturális és kreatív szektort támogató Kreatív Európa program támogatási összegének megnövelésére. A keretösszeg 1,85 milliárd euróra nő a 2021 és 2027 közötti időszakban.

Az új Kreatív Európa program az Európai Unió hosszútávú költségvetési javaslatának Befektetés az emberekbe fejezetének része. Célja az európai kulturális és nyelvi sokszínűség, a kulturális örökség és kreativitás támogatása, megerősítése és védelme, illetve az európai kulturális és kreatív ágazatok versenyképességének növelése. A 390 millió euróval megnövelt keretösszeg hozzájárul a sajtószabadság és a média sokszínűségének támogatásához, ami kulcsfontosságú a nyitott, befogadó és kreatív társadalmak fenntartásához.

Az új Kreatív Európa program elődjének eredményeire épül, és három részből áll majd. Az audiovizuális szektort támogató Média program 1,081 milliárd euróból, a Kultúra program 609 millió euróból, a Szektorközi program pedig 160 millió euróból fog gazdálkodni. A Bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak kell még jóváhagynia.

Bővebb információ:

Európai Bizottság;
I: https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/content/investing-people-increased-budget-reinforce-european-cultural-and-creative-sectors_en

Támogatóink: